Relatietherapie

Is jullie relatie al lange tijd geen veilige haven meer? Hebben jullie steeds terugkerende ruzies en overweeg je ermee te stoppen en te gaan scheiden? Is er sprake van fysiek of mentaal geweld in de relatie? Overspel? Heeft één van beiden een psychiatrische diagnose of allebei? In dit geval is er wellicht meer nodig dan een aantal gesprekken op communicatieniveau. Hier gaan we dieper in op de onderliggende gevoelens en patronen van jullie zelf en de relatie.

Relationeel geweld
Koppels die kampen met relationeel geweld worstelen meestal met precies dezelfde problemen als andere stellen. Ze belanden in de heftigheid van geweld, vanwege dezelfde pijn en wanhoop die iedereen kent. Het verschil is dat er geen rem meer is. Geen controle.
Ik ben ervan overtuigd dat niemand geweld in de relatie wil maar dat het soms als de enige uitweg voelt. Dat je je kunt beheersen en op tijd kan weglopen is goed, maar het is iets anders om te weten hoe je kan zorgen dat je gehoord en begrepen wordt, en je beiden weer veilig en geborgen voelt bij elkaar. Samen onderzoeken we de patronen die het geweld veroorzaken en gaan we kijken en voelen of dit kan veranderen.

Vreemdgaan
Een grotere schok kun je je niet voorstellen als je ontdekt (misschien wel per toeval) dat je partner een relatie heeft, of heeft gehad, met een ander. Je leven bevriest en alle grond onder je voeten verdwijnt. Woede, wanhoop, verdriet, vertwijfeling, angst, schaamte en schuld zijn gevoelens die door je hoofd kunnen gaan.
Een derde in je relatie (in de breedste zin van het woord) kan zeer ingrijpend zijn en zorgen voor een vertrouwensbreuk. Wellicht vragen jullie je af of dit ooit nog goed kan komen.
Hoe uitzichtloos de situatie op dit moment ook lijkt, toch geloof ik dat het mogelijk is om door deze crisis heen te komen. Dat vraagt ongelofelijk veel moed en inspanning van jullie allebei. Maar als jullie er beiden voor kiezen om de weg van herstel in te slaan, als jullie (opnieuw) kiezen voor elkaar en voor jullie relatie, dan is er hoop!

ASS problematiek
Bijna alle stellen waarvan 1 of beiden een diagnose op het Autisme-spectrum hebben (of er een vermoeden is van een diagnose) geven aan dat communicatie een grote rol speelt om een relatie goed te houden.
Partners begrijpen elkaar echt niet. Daarnaast kunnen er problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Mede daardoor hoor ik vaak dat béide partners zich eenzaam voelen.
Het opvoeden van kinderen kan voor deze ouders een uitdaging zijn, de ouder met ASS kan snel overprikkeld raken. Ook het afstemmen op wat de kinderen (emotioneel) nodig hebben, vraagt veel. Hierdoor kan de partner zonder ASS het gevoel krijgen dat een onevenredig groot deel van de opvoeding op zijn of haar schouders terecht komt.
Binnen de relatietherapie is veel ruimte voor het vertalen tussen de partners: voor de partner zónder, hoe iemand met autisme denkt, maar ook voor de partner mét ASS, hoe iemand zonder autisme denkt.
Samen onderzoeken we welke gevolgen dat heeft in je relatie en of de communicatie anders kan.

Ieder persoon is uniek, ieder koppel is uniek en ieder probleem is uniek. Het is moeilijk om in een paar woorden aan te geven voor wie de gesprekken bedoeld zijn en wat het effect gaat zijn.
Mocht het zo zijn dat jullie bij mij komen en er is geen klik, geen aansluiting of ik kan jullie niet verder helpen dan zoek ik met jullie mee naar de juiste persoon / therapie.